Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.



Ako som sa bavil na antirasistickej demonštrácii

21. január 2007

19. 1. 2007 sa koná demonštrácia proti neonacizmu, neonacistickým skupinám a etnickej či inej rasistickej neznášanlivosti. Tak znel plagát, ktorý ma zaujal. V duchu som si povedal, že ako antifašista by som sa mohol aj zúčastniť.

Keďže do akcie bolo ešte fúru dní a ja som našiel len tento plagát, tak som chcel o akcií vypátrať viac, ako len dátum a miesto. Postupom času som sa dozvedel, že pochod je nahlásený a je chránený policajtmi. No veď v pohode. Zákon je už raz taký, že na slobodné zhromažďovanie treba odobrenie od úradov. A tí policajti?? Asi boli pridelení na zachovanie verejného poriadku. Myslel som si, že mi to stačí a mám dostatok informácií, takže hurá na akciu. No radosť bola priskorá a v piatok 19-teho nasledovalo trpké, ale zato poučné sklamanie. A ako to teda bolo?

Prišiel som do BA približne o 16:15 a stretol sa s kámošmi. Zhodli sme sa, že Hlavné námestie nie je až tak ďaleko. Tak sme namiesto MHD išli pešo. Cestou míňame zopár Štajnerov, ale na nálade nám to neuberá. Rozprávame o nálepkách, Otrokoviciach a ani dnešný pochod neostane bokom. Získavame nové informácie o ňom a začína sa v nás prebúdzať zlá predtucha. Stretávame zopár policajtov a prichádzame na miesto zrazu. Námestie je plné turistov a Bratislavčanov idúcich si po svojom. Zmerčíme malú skupinku ľudí stojacich pri fontáne. Situácia je čím ďalej tým lepšia. A čím bližšie tým horšia. Rozpoznávame plagáty, letáky a transparent ĽPR Pôsobí to na nás, ako cesnak na upíra. Obchádzame inkriminované miesto so 6-8 mladými „aktivistami“. Máme približne 30 minút času, tak ideme na kofolu, pri ktorej prerobíme celý náš plán. Chceli sme sa pripojiť k pochodu, rozvinúť pripravený transparent. Pri tom sa snažiť diskutovať o probléme neonacizmu o príčinách jeho vzniku. Navrhnúť prípadný postup boja proti nemu, keďže štátny antifašizmus sa nám zdá neefektívny. Minúty ubehli ako voda, tak sme sa pobrali späť. Sedemčlenná skupinka sa nám rozrástla o punx a iných ľudí. Odhadujem, že v tej chvíli tam mohlo byť 50 ľudí. My sa nepridávame a ostávame bokom.

Hodiny odbíjajú 17.00 a s veľkým očakávaním sledujeme, čo sa to len bude diať. Príhovor, ak sa to dá príhovorom nazvať, sa začína ohlušujúcim húkaním megafónu. Dáky mladý chalanisko stojí na fontáne a reční o tom, akí sú náckovia zlí, ako škaredo ostrihaní a oblečení. Celý prejav je počuť v okolí 10 metrov, ďalej už len útržky. Ani amplión mu veľmi nepridal na nesmelom hlase. Dohady o tom, čo sa hovorí prerušil náš hurónsky smiech. Predajca večerníka, ktorý stál na druhom konci námestia bol lepšie počuť ako organizátor akcie hovoriaci do ampliónu. Ešte ku koncu hovorí ako je rád že žije v štáte spolu s ľuďmi, ktorí vedia rozmýšľať a smutne konštatuje to, že štát nevynakladá dostatočné úsilie na to, aby chránil svojich občanov. Následne ho vystriedal druhý chalanisko, ktorý nesystematicky nadával na tupých čavákov, ktorí si vyholia hlavu oblečú bomberu a myslia si, že sú majstri sveta. Celkovo to vyznelo, že rasizmus má pôvod v ľudskej hlúposti a že neonacisti sú sopliaci, ktorí si mlátením slabších liečia svoje komplexy, čo mi ako vysvetlenie a prejav moc nestačilo. Nakoniec ich vystriedal pán Milo, ktorého bolo už lepšie počuť. No stále nie dostatočne. Ten, ako inak, prezentoval svoj boj proti neonacistom. Teda treba sprísniť zákony a najmä ten extrémistický.

Potom nasleduje spomienka na Daniela Tupého a iné obete neonacistov. Po skončení prejavu organizátori „zverejňujú“ trasu pochodu. My sa premiestňujeme do iného rohu námestia a čakáme, čo bude nasledovať.

Na tejto akcií sa ukázali bohužiaľ aj hákoši. Prišli sa pozrieť z Bielej ulice v počte cca 40 kusov. Hneď ako prišli na pár metrov od miesta kde sa konala akcia, cca 10 pankáčov sa dalo na rýchlejší ústup do uličky (nevyzeralo to že by zrovna šli do obchodu s potravinami). Policajti mali dosť na háku, hákošov si ani nevšimli, až po rozhovore s pánom Milom šla ku nim hliadka. (No neskôr, potom ako pochod bol už dávno preč) spoločne odpochodovali aj s dohľadom dvoch policajných vozidiel na Obchodnú ulicu, kde sa roztrúsili do okolitých podnikov. V podstate sa to tak dá povedať, že aj Štajneri si sami spravili svoj pochod.

Pochod sa nám začína formovať a objavujú sa aj transparenty „zastavujúce“ fašizmus a neonacizmus. V tejto chvíli už pozorujem enormné preriedenie davu na počet 25-30 účastníkov. Zaujímavé bolo ešte pred pochodom ako sa dali všetci do jedného klbka aj s transparentom a fotili sa ako na výstave.  Nastávajú komplikácie a malé zdržanie. No razom sa všetko vyrieši, ľudia sú sformovaní a vyrážajú do ulice na čele s transparentom „Zastavme fašistov“. Celá masa ide smerom k nám. S rešpektom sa uhýbame. Ale čo to!? Všetci zastavujú rovno pred nami a dvoma policajtmi. Chvíľu nechápem čo sa deje a snažím sa to zistiť. Na moje pobavenie sa jedna účastníčka vykukujúca spoza transparentu, pýta „pána“ policajta: „Už môžeme ísť?“. Otáčam sa do výkladu a smejem sa. Je to pre mňa vtipná situácia, keď sa niekto spoza „antifašistického“ transparentu opýta policajtov na to či môže ísť. Ale budiž. S rukou cez ústa sa otáčam a pozorujem rojenie sa policajtov. Prichádza aj psovod. Už je všetko v poriadku, ochrana zabezpečená, rodinné fotografie s transparentom sú tiež na svete, tak sa demonštranti znova začínajú hýbať. Do pochodu sa pridávame, až keď nás minie policajt „s červeným lampášom“. Chvíľku je ticho. Ako pred búrkou. A potom sa to spustilo. „Fašisti, rasisti pozrite sa do.....“ znelo ulicou. V tejto chvíli som ľutoval peniaze za cestu do BA. Ale pochod sa nám znova zastavuje. Nezbadáme to a skoro sa ocitneme v ňom. Znova sa nám to hýbe, už po tretie. Stojíme na mieste, že nech nie sme až tak moc blízo. Policajti sa nás pýtajú že či ideme alebo nie. Odpoveď znela nie, tak nás nechali a išli.

Pochod mizne v nedohľadne. Nám ostáva len cesta domov, počas ktorej vyjadrujeme nespokojnosť nad konceptom celej dnešnej akcie.

Člen AFA Trnava













Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj pr?spevok








 
ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/1459488891447683/


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. FB podujatie: https://www.facebook.com/events/342985685178235

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (Foajé, 12.4.)
05.04.2023 Od apríla sa mení miesto stretnutí. Najbližšie bude v stredu 12. apríla o 19:00 vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in