Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.



Rozhovor s pracujúcim z továrne v Nordhausene

5. október 2007

Pred niekoľkými týždňami obsadili zamestnanci fabriku na výrobu bicyklov v Durínsku. Od 10. júla obsadilo 125 zamestnancov továreň na výrobu bicyklov. Ich zamestnávateľ Bike Systems s.r.o je od augusta insolventný. V rámci akcie Strike-Bike chcú vyrobiť 1800 bicyklov, aby tak potencionálnym investorom dokázali svoju možnú konkurencieschopnosť na trhu. Rozpravali sme sa s členom združenia „Bicykle z Nordhausenu“ Andre Kegelom.

2. októbra bola uzávierka. Potrebovali ste 1800 objednávok, aby ste pokryli náklady na jeden týždeň výroby. Podarilo sa vám to?

Dokonca sme túto hranicu prekročili. O štvrtej sme uzavreli objednávky, aj keď neustále prichádzali ďalšie. Už teraz mame minimálne 1800 objednávok, z toho 200 je zo zahraničia. K tomu ešte treba prirátať tie, ktoré prídu poštou.

Pred niekoľkými dňami to nevyzeralo takto pozitívne. Ako to, že ku koncu došlo tak veľa objednávok?

Minulý týždeň sa témy chytili média. Odvtedy záujem neustále rástol.

Aká je nálada v kolektíve?

Veľmi dobrá. Zistili, že môžu niečo dosiahnuť, keď budú držať spolu a sledovať spoločný cieľ. Keď sme oznámili, že začneme s výrobou bicyklov, tešili sme sa. Strach sme mali len na začiatku, keď sa objednávky len rozbiehali.

Poslednú výplatu ste dostali v auguste. Z čoho momentálne žijete?

Veľa ľudí finančne podporuje rodina alebo priatelia. Časť však musela požiadať o podporu v nezamestnanosti. Boli k tomu síce nejaké výhrady, keďže technicky máme ešte všetci pracovné zmluvy. Vlastne sa to ani nedá, ale úrad práce sa zachoval naozaj nebyrokraticky.

Zriadili sme taktiež konto solidarity, z ktorého financujeme kávu, pečivo a všetky ostatné veci, ktoré potrebujeme v štrajkovej centrále. Ak však niekto nemá, môže sa najesť alebo si aj zobrať so sebou nejaké to pečivo a limonádu.

Vašim cieľom je nájsť investora, ktorý by v Nordhausene pokračoval s výrobou. Prečo si myslíte, že továreň by mohla byť zisková? S odbytom to nevyzeralo príliš ružovo. Insolventnosť bola vyhlásená už aj v roku 2000.

Chybou bola organizačná štruktúra podniku, na ktorej vrchole bolo príliš veľa ľudí. Boli sme súčasťou skupiny Biria, avšak len ako výrobná časť, podnik sa riadil odinakiaľ. To nás vlastne pohltilo. Bolo tu jednoducho príliš veľa ľudí, ktorých sme museli financovať.

Ak budeme vyrábať s novým investorom, chceli by sme všetko riadiť z Nordhausenu. Vďaka tomu by sme mohli dosiahnuť ročnú výrobu 200 000 bicyklov. V rámci skupiny Biria by sme museli vyrobiť 500 000 kusov.

Stredonemecký závod na výrobu bicyklov (MiFa), vaša konkurencia z neďalekého Sangerhausenu, vám ponúkla, že bude pokračovať s výrobou vo vašom závode. Prečo ste túto ponuku odmietli? Nebolo by to oveľa menej nebezpečné ako obsadenie továrne?

Ponuka od MiFa nebola určená pre všetkých. Netýkala by sa napr. kolegov, ktorí majú nad 50 alebo boli členmi podnikovej rady. Okrem toho je mesačná mzda v MiFalen cca 780 eur, čo je len o trochu viac ako podpora v nezamestnanosti. Dostávali by sme rovnaký plat bez ohľadu na to, koľko by sme museli vyrábať. To znamená, že by sme mesačne zarábali od 150 do 200 eur menej a museli pracovať ešte viac. K tomu ešte treba pripočítať náklady na dopravu. Práve to prinútilo viacerých ľudí, aby sa prihlásili na úrade práce.

Cieľom bolo nájsť investora, ktorý by pokračoval s výrobou. Sú nejakí záujemcovia?

Áno a od začiatku našej akcie sa už ozvali aj ďalší.

Čo ak sa žiaden investor nenájde? Budete pokračovať so samosprávnou výrobou?

Už sme o tom rozmýšľali. No pri veľkosti nášho obsadenia by sme toho moc nespravili a určite nie s touto továrňou. Asi by sme sa potom zredukovali a pokračovali vo výrobe v nejakej hale v Nordhausene.

Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-Union (FAU), anarchosyndikalistický odborový zväz podporuje váš projekt Strike-Bike a propaguje ho medzi ľavicou. Do akej miery je to dôležité?

Kontakt máme od Cafe Libertad, čo je voľné spoločenstvo, ktoré ponúka kávu z Mexika, Nikaraguy a ostatných hospodársky znevýhodnených oblastí. Keď sa dozvedeli o obsadení továrne, zavolali nám. Vďaka FAU sme prišli na nápad urobiť kampaň Strike Bike. Taktiež kontaktovali samosprávne riadený obchod s bicyklami Radspannerei z Kreuzburgu. S jeho pomocou sme dali dokopy Strike Bike.

Aký je názor ľudí z továrne na túto spoluprácu?

Nie je to pre nich problém. FAU tu neprišli lanáriť nových členov alebo hrať „tých dobrých“. Len nám jednoducho solidárne ponúkli svoju pomoc.

Aby tak vďaka kampani dostali svoje meno do médií?

Môže byť. Ale predovšetkým ich teší, že túto akciu vôbec robíme. Veľmi nám pomohli a zaslúžia si, aby sme ich spomenuli.

Nezhoršuje takáto podpora vaše šance u miestnej vlády v Durínsku?

Vláda sa už menej snažiť ani nemôže. Jediné, čo sme od nej dostali je, že Dieter Althaus (pozn. prekl. – premiér Durínska) odmietol naše pozvanie. Ani ministerka hospodárstva sa nám neozvala. Vydala iba tlačovú správu, že sa našim prípadom zaoberá.

Vašu akciu propaguje aj NPD.

Nemôžeme im to zakázať, ale nepáči sa nám to. Otvorene sme im to aj povedali a verejne sme sa od ich politiky dištancovali.

Z magazínu denníka Die Zeit č. 40 preložil Ivan Sekár













Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj pr?spevok








 
ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (24.4.)
19.04.2024 V stredu 24. apríla o 18:00 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
(FB podujatie)


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in