Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v bydlisku, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 18 krajín sveta.



Kup si svou revoltu – recenzia

25. jún 2013

Už po prečítaní prvých desiatok strán tejto knihy od dvojice autorov Heath a Potter som si povedal, že vzhľadom na zaujímavé myšlienky, ktoré sa dotýkajú aj našich pomerov, si zaslúži recenziu. Autori na takmer 400 stranách analyzujú tzv. kontrakultúrne hnutie. Ústrednou myšlienkou knihy je tvrdenie, že kontrakultúra vo svojich rôznych prejavoch, počnúc hnutím hippies v 60. rokoch cez punkovú subkultúru až po „culture jamming“(subverzívna taktika v antikonzumeristickom sociálnom hnutí, odhaľujúca prejavy nadvlády ukryté v mainstreamovej kultúre a jej inštitúciách) v 90. rokoch, konzumentskú ideu kapitalizmu nijako nenapáda a neoslabuje, ale práve naopak, posilňuje.

Heath a Potter tvrdia, že snaha o odlíšenie je motorom dnešného sveta. Podporiť kúpou myšlienku sweatshop free topánok (sweatshop free je označenie produktov, pri ktorých výrobe neboli porušované práva zamestnancov, ktorí navyše dostali „spravodlivú“ mzdu) je síce sympatické, ale kapitalizmus to nijako neohrozuje. Naopak, ruka v ruke napríklad so subkultúrnym spôsobom obliekania, takáto činnosť iba kopíruje logiku kapitalistického systému. Vytvoril sa nový typ spotrebiteľa – „rebela“, ktorý potrebuje nakupovať oblečenie presne podľa svojich predstáv, aby sa odlíšil od „stáda konzumentov“.

Autori však tvrdia, že tovarový konformizmus u väčšinovej populácie nefunguje a na mnohých príkladoch dokazujú, že úsilie o odlíšenie sa prejavuje na rôznych úrovniach aj mimo subkultúr. Takisto platí, že mnohé tzv. podvratné veci dokáže kapitalizmus komodifikáciou „spracovať“ a vyvrhnúť v nevinnej forme, takže preň nie sú nebezpečné. Príklad priamo z knihy: „... krajne podvratné veci; fajčenie, dlhé vlasy u mužov, minisukne, punková hudba, rap, tetovanie, grafity, piercing, roztrhané oblečenie, číro, armádne topánky atď. Dnes väčšinu z toho vidíme v priemernom videoklipe Britney Spears.“ Alebo ešte jeden príklad – tričko s Che Guevarom, symbolom revolúcie pre ľavicu, sa dnes dá kúpiť aj na jarmoku.

S myšlienkami kontrakultúry sú prepojené aj spôsoby vyjadrovania protestu, zameriavajúce sa na alternatívno-kultúrny protest a zdôrazňujúce aspekt zábavnosti, čo je však skôr kontraproduktívne. Ako píšu autori, veľa ľudí zvolí radšej takúto zábavnú formu „boja proti systému“, ako by sa mali niekde stretnúť a riešiť „nudnú“ odborovú politiku. S nástupom kontrakultúry dostali nálepku vážnosti rôzne bizarnosti a nezmysly (alternatívna medicína, ezoterika, ufológia atď.), ktoré idú proti „mainstreamu,“ pričom ich primárnym motívom je predaj a teda finančný zisk (opäť v mantineloch logiky kapitalizmu).

V knihe sa vyskytujú ďalšie zaujímavé myšlienky, napríklad veľmi dobre napísaná obhajoba potreby organizovať sa a mať pravidlá prospešné pre všetkých, čo sa v antiautoritárskom hnutí niekedy považuje za niečo negatívne.

S autormi v mnohých veciach nesúhlasím, ale mojím cieľom nie je podať ucelenú kritiku ich diela. Naopak, chcel som sa zamerať práve na podnetné myšlienky, ktoré v knihe detailne rozoberajú a pre ktoré sa oplatí si ju prečítať.

Kritizovať možno najmä to, že Heath a Potter vo viacerých momentoch skĺzavajú do obhajoby kapitalizmu a presadzujú či obhajujú kroky parlamentnej sociálno-demokratickej politiky. Takisto som niekoľkokrát nadobudol pocit, že pri kritike či miernom zosmiešňovaní nevysvetlia, prečo je daná myšlienka, resp. prístup zlý, a často nenavrhnú vlastné riešenie. Koniec koncov, autori samotní v reakciách na kritiku priznali, že isté pasáže argumentačne dostatočne nepodložili.

Cieľom tejto recenzie je aj snaha o určité zamyslenie sa nad tým, akým smerom vyvíjame našu vlastnú činnosť ako jednotlivci či v rámci antiautoritárskeho hnutia. Možno súhlasiť s autormi, že zhruba 50 rokov kontrakultúrnej revolty politicko-ekonomický systém, proti ktorému sa snažíme bojovať, nijako neoslabilo, ba naopak – absorbovaním týchto prvkov do svojich štruktúr dokázal vytvoriť ilúziu slobody. Otázka znie, či nie je lepšie smerovať energiu a aktivity inam. Nie k individualistickému uspokojovaniu svojho ega cez také či onaké (ne)nakupovanie, vizáž alebo stravovanie, ale k riešeniu konkrétnych problémov v práci, v škole či komunite, čím vzniká kultúra a prax hmatateľne prispievajúca k spoločenskej zmene.

Henrich Galický













Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj príspevok






Pred odoslaním vyplň čísla na obrázku aj s medzerou medzi nimi.

 
ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Prezentácia zväzu PA na Ffud feste v Seredi
04.08.2017 Po Trenčíne odprezentujeme naše aktivity a konkrétne spory so šéfmi aj v Seredi. Konkrétne v sobotu 12. augusta o 15.00 na Ffud feste.

Prezentácia zväzu PA počas futbalového turnaja UAFA CUP v Trenčíne
21.06.2017 V sobotu 24. júna popoludní predstavíme v Trenčíne naše aktivity a konkrétne spory, ktoré sme viedli so šéfmi. Prezentácia sa uskutoční v rámci antirasistického futbalového turnaja UAFA CUP.

Anarchosyndikalistický Prvý máj 2017 vo svete
15.05.2017 Počas tohtoročného Prvého mája vyšli do ulíc v mnohých krajinách a mestách sveta sekcie Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP) a ďalšie spriatelené organizácie. Prinášame reportáže z Austrálie, Brazílie, Británie, Bulharska, Francúzska, Indonézie, Kolumbie, Nemecka, Poľska, Portugalska, Ruska, Španielska, a Švédska.

Poľskí poštári prijali libertínsku formu organizácie svojho hnutia
10.05.2017 Po celoštátnom proteste vo Varšave sa v polovici apríla v Lodži konalo tretie stretnutie poštárov. Sformalizovala sa na ňom sieť poštárov, ktorá prijala libertínsku formu organizácie založenú na našich princípoch – priamej demokracii, zväzoch bez vodcov a delegátoch, ktorí majú určené mandáty a sú kedykoľvek odvolateľní.

SolFed Liverpool zvíťazil v spore s agentúrou domácej ošetrovateľskej starostlivosti
20.04.2017 V prvej polovici apríla sa skončil spor zväzu Solidarity Federation v Liverpoole s agentúrou Alpha Care. Bývalej pracovníčke, ktorá sa rozhodla odísť z agentúry pre zlé pracovné podmienky, dlhovala agentúra peniaze za odpracované hodiny, cestovné výdavky a dovolenku.

Ďalší protest poštárov v Poľsku
11.04.2017 Vyše 2000 pracovníkov a pracovníčok pôšt demonštrovalo v sobotu vo Varšave za zlepšenie pracovných podmienok, reogranizáciu práce a znovuzamestnanie dvoch kolegov, ktorí boli prepustení po verejnej kritike situácie na pošte. Mobilizácia pokračuje.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v marci 2017
21.03.2017 V stredu 29. 3. o 18:30 sa v Bratislave uskutoční otvorené stretnutie Priamej akcie. Chceš riešiť problém, ktorý máš na pracovisku (nevyplatená mzda, neplatná výpoveď...) alebo máš nápady na praktické aktivity, prípadne chceš pomôcť s činnosťou PA? Napíš nám na niektorý z našich kontaktov do soboty 25. marca večer, aby sme ti mohli spresniť miesto stretnutia, a v krátkosti opíš, čo by si chcel/a riešiť.

Prezentácia zväzu Priama akcia v Prahe
12.03.2017 V sobotu 18. marca od 15:00 sa bude v priestoroch autonómneho sociálneho centra Klinika v Prahe konať Prezentácia anarchosyndikalistických skupín. Zväz Priama akcia na nej predstaví svoje aktivity a dôvody, prečo sa im venujeme. Spomenieme aj niekoľko sporov, ktoré sme riešili v poslednom čase.

Novoročné stretnutie so zväzom Priama akcia v januári 2017
10.01.2017 V stredu 18. 1. o 18:30 sa v Bratislave uskutoční otvorené stretnutie Priamej akcie, na ktorom je vítaný každý, kto chce riešiť svoje problémy v práci, napríklad s nevyplatenou mzdou či neplatnou výpoveďou. Pokojne sa ozvi, ak máš nápady na praktické aktivity v svojom okolí, prípadne chceš pomôcť s činnosťou PA.

Zväz CNT v Albacete uspel v spore s družstvom Konsum
28.12.2016 O víťazstve v novembri informovala regionálna federácia zväzu CNT v Levante. Príčinou sporu bolo prenasledovanie dvoch žien za ich odborové aktivity. Akcie na ich podporu sa konali v mestách Albacete, Hellin, Madrigerase Sagunto, Tarragona a Barcelona. CNT vyzvala k bojkotu predajní Konsum, čoho výsledkom bolo, že firma sa vzdala a priznala neoprávnené prepustenie oboch žien.

Povedz NIE neplateniu za prácu v skúšobnej dobe
07.11.2016 Odpracovala som skúšobnú zmenu v krčme Ginger Dog v Brightone. Povedali mi, že potrvá „niekoľko“ hodín. Po troch hodinách práce mi oznámili, že mi to ide veľmi dobre a prácu dostanem. Zo skúsenosti však viem, že šéfovia v ubytovacích a stravovacích službách to vravievajú, len aby ľudia pracovali zadarmo ešte dlhšie.

Zväz ASF (MAP Austrália) hlási víťazstvo v spore o neplatnú výpoveď
31.10.2016 Do sporu vyšiel proti podniku Northcote Social Club na predmestí Melbourne. Podnik patrí do siete klubov a hotelov Corner Group a počas sporu sa konali protesty aj pred ďalšími pobočkami v Richmonde a Newtowne. Vedenie nakoniec 18. októbra súhlasilo, že za protiprávne prepustenie vyplatí bývalému pracovníkovi Shawnovi odškodné, ktoré Shawn považuje za uspokojivé. „Toto víťazstvo by sme nedosiahli bez nátlaku na šéfov Corner Group pomocou priamych akcií,“ konštatuje zväz ASF.

Stretni sa so zväzom Priama akcia v októbri 2016
27.09.2016 V pondelok 3. 10. 2016 o 18:30 sa v Bratislave uskutoční otvorené stretnutie Priamej akcie, na ktorom je vítaný každý, kto chce riešiť svoje problémy v práci, napríklad s nevyplatenou mzdou či neplatnou výpoveďou. Pokojne sa ozvi, ak máš nápady na praktické aktivity v svojom okolí, prípadne chceš pomôcť s činnosťou PA.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v septembri 2016
07.09.2016 V stredu 14. 9. 2016 o 18:30 sa v Bratislave uskutoční otvorené stretnutie, na ktorom radi privítame každého, kto chce riešiť svoje problémy v práci, napríklad s nevyplatenou mzdou či neplatnou výpoveďou. Pokojne sa ozvi, ak máš nápady na praktické aktivity v svojom okolí, prípadne chceš pomôcť s činnosťou PA.

Mobing a nevyplatená mzda na škole – víťazstvo zväzu ASI (MAP Srbsko)
29.08.2016 Zväz ASI zvíťazil po necelom mesiaci v spore učiteľa N. B. so súkromným gymnáziom Milena Pavlović Barilli v Belehrade. Spor sa týkal správania riaditeľky školy, ktoré zahŕňalo obťažovanie, mobing a ponižovanie.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in