Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Anarchosyndikalistický Prvý máj 2018
15.05.2018

Spracovali sme súhrn aktivít organizácií, ktoré sú súčasťou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP) alebo s ňou sympatizujú. V článku si môžeš prečítať o aktivitách v 18 krajinách sveta: Austrália, Bangladéš, Brazília, Británia, Bulharsko, Francúzsko, India, Indonézia, Kolumbia, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rusko, Španielsko, Švédsko a USA.

 

AUSTRÁLIA

Melbourne

Aj tento rok zorganizovali aktivisti Anarchosyndikalistickej federácie (ASF) a Anarchistického klubu Melbourne tradičné prvomájové stretnutie pri pamätníku venovanému boju za osemhodinový pracovný deň. Vyjadrili tiež podporu CNT-AIT, španielskej sekcii MAP, ktorá prechádza ťažkým obdobím, keďže sa ocitla pod útokom úradov a reformistov.


 

BANGLADÉŠ

Sylhet

Anarchosyndikalistická federácia Bangladéša (ASFB) usporiadala diskusiu a demonštráciu na jednej z čajových plantáží. V diskusii sa hovorilo o pôvode pojmu „syndikalizmus“. Člen ASFB vysvetlil, že základom anarchizmu je zväz pracujúcich a prostriedkom konania je boj na pracovisku. Zväzy sa spájajú na základe vzájomnej pomoci a tvoria základ novej spoločnosti. Ich cieľom je spojiť všetkých v poľnohospodárstve aj výrobe a ťažbe a zrušiť kapitalistický štát, ktorý nahradí federácia organizácií. Na rozdiel od „socializmu“ sa anarchizmus neusiluje chopiť sa moci. Skôr má za cieľ zrušiť akejkoľvek formy autoritárstva. Nejde o to, aby existovali vládcovia, ale aby ľudia kolektívne riadili svoju tvorivú činnosť.

 

BRAZÍLIA

São Paulo

Brazílska konfederácia pracujúcich (COB) zorganizovala prvomájové akcie v niekoľkých mestách. Tradičné stretnutie a koncert v Porto Alegre síce zmaril silný dážď, no v São Paulo sa konala demonštrácia v centre mesta proti nezamestnanosti a mzdovým škrtom s požiadavkou zaviesť 30-hodinový pracovný týždeň (bez znižovania miezd) a minimálnu mzdu vo výške 4 500 realov (cca 1055 EUR), a uskutočniť pozemkovú reformu formou zaberania pôdy, kolektivizácie a samosprávy.

 

BRITÁNIA
Brighton

Aj Federácia solidarity (SF) uskutočnili akcie vo viacerých mestách. V Brightone sa niesla v duchu návratu ku koreňom Prvého mája, teda k bojovnosti pracujúcich a anarchistickému organizovaniu sa. Cieľom akcie bolo posilniť spoluprácu medzi pracujúcimi, nezamestnanými a nájomníkmi, čomu zodpovedal aj slogan „Rozličné boje – rovnaký vykorisťovateľ“.

 

BULHARSKO
Varna

Autonómny zväz pracujúcich (ARS) demonštroval s trefným heslom „Dnes nie je deň pracovného voľna, ale deň boja!“. V prejave vyzval hlavne mládež, aby sa spájala a bojovala proti svojvôli podnikateľov, nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Protestujúci takisto požadovali rovnaké mzdy pre mužov a ženy.


 

FRANCÚZSKO

Toulouse

Členovia Národnej konfederácie práce (CNT) sa zúčastnili buď na prebiehajúcich prvomájových akciách alebo zorganizovali vlastné podujatia. Napríklad v Toulouse premietali po demonštrácii film o máji 1968 a diskutovali o represiám proti pracujúcim.

 

INDIA

Bhopal

Front libertínskej jednoty (MEM) rozdával letáky informujúce o anarchistickom pôvode Prvého mája a súčasnom anarchosyndikalistickom hnutí.


 

INDONÉZIA

Jakarta, Bandung, Surabaya

V týchto troch mestách sa konali demonštrácie, na ktorých sa zúčastnili aj anarchosyndikalisti a anarchisti. V hlavnom meste vyzývali k zjednocovaniu pracujúcich. Členovia Anarchosyndikalistického združenia pracujúcich (PPAS) sa tu však dostali do nepríjemnej situácie, keď na nich fyzicky zaútočili členovia „žltých“ reakčných odborov KSPSI (za Suhartovho režimu boli jedinými povolenými odbormi).


 

KOLUMBIA

Bogota

Libertínsky študentský zväz (ULE) si pochodom ulicami mesta pripomenul pamiatku anarchistov popravených v Chicagu v roku 1887 za to, že sa zasadzovali za zavedenie 8-hodinového pracovného dňa. Akciu venovali aj spomienke na Nicholasa Neiru, len 15-ročného anarchistu zavraždeného políciou počas prvomájovej demonštrácie v roku 2005, a ďalších, ktorí položili život v boji za sociálnu emancipáciu.


 

NEMECKO

Bonn

Členovia Anarchosyndikalistickej siete (ASN) sa zúčastnili demonštrácie za garantovaný základný príjem.

 

Dortmund

V Dortmunde podporili demonštráciu s heslom „Za svet bez námezdnej práce“ a rozdávali text o Prvom máji, ktorý publikoval na webe sekretariát MAP.


 

NÓRSKO

Oslo

Nórska syndikalistická federácia (NSF) šírili v meste letáky, v ktorých kritizovala „oficiálne“ odbory za to, že nedokážu viesť účinný boj za záujmy pracujúcich. Objasnila tiež potrebu anarchosyndikalizmu ako možnosti, ako sa postaviť proti kapitálu a štátu.

 

POĽSKO

Lodž

Zväz syndikalistov Poľska (ZSP) si spoločne s Anarchistickou federáciou pripomenul pamiatku anarchistov popravených v Chicagu v roku 1887 a všetkých pracujúcich, ktorí zomreli v boji za slobodu, dôstojnosť a sociálnu spravodlivosť. Vyjadrili tiež podporu anarchistom a antifašistom, ktorí vyšli do ulíc iných miest, zvlášť tým, ktorí v uliciach Varšavy zastavili pochod fašistov.


 

Vroclav

Vo Vroclave poňal ZSP Prvý máj menej tradične. Namiesto klasického pochodu zorganizoval informačné podujatie pre mladých, ktorí pracujú v gastronómii. Aktivisti prechádzali centrom mesta a robili krátke zástavky pred prevádzkami, ktoré boli otvorené. Pracovníkov informovali o ich právach a vyzývali k sebaorganizácii. Keďže sa v centre mesta konalo veľká hudobné podujatie, na ktorom boli tisíce ľudí, o túto aktivitu bol veľký záujem a podarilo sa im rozdať 2000 ks letákov a 200 ks časopisu.


 

PORTUGALSKO

V Lisabone sa Portugalská sekcia MAP (SP) zúčastnila na proteste hnutia Cancela a Propina, ktoré bojuje za zrušenie školného na vysokých školách (a všeobecne vystupuje proti poplatkoch na všetkých úrovniach vzdelávania).

 

RAKÚSKO

Viedeň

Viedenský zväz pracujúcich (WAS) sa najprv zúčastnil na prvomájovej akcii v meste a popoludní zorganizoval vlastný piknik v parku, ktorý bol zmesou neformálnej a príležitosti spoznať sa a diskutovať o anarchosyndikalistických aktivitách.

 

RUSKO

Moskva

Prvomájové akcie antiautoritárskych iniciatív v Moskve boli tento rok zakázané. Niekoľkí aktivisti a kamaráti Konfederácie revolučných anarchosyndikalistov (KRAS) v meste rozšírili letáky a zúčastnili sa anarchistického pikniku.

 

ŠPANIELSKO

Cádiz

V Španielsku zorganizovala Národná konfederácia práce (CNT-AIT) prvomájové demonštrácie v niekoľkých mestách. V Cádize pripomenuli rečníci pôvod Prvého mája, kritizovali tzv. „strany pracujúcich“ a hierarchické odbory, ktorých kroky v praxi idú proti pracujúcej triede, a obhajovali obnovu revolučného syndikalizmu.

 

Granada

V Granade bolo jej motto „Za sebaorganizáciu pracujúcej triedy: solidarita a boj!“. Dav sa zastavoval pri firmách a inštitúciách, s ktorými vedú anarchosyndikalisti spory. Akciu zakončil kultúrny program (koncerty, divadelné predstavenie...).


 

Levante

V tomto regióne sa konali akcie v mestách Alicante, Albacete a Alcoy, počas ktorých sa upozorňovalo na spory na konkrétnych pracoviskách. Akcie sa konali aj v Elde a Barcelone, kde sa okrem iného hovorilo aj o situácii syndikalistického hnutia v Španielsku, najmä o kampani vedenej proti CNT-AIT (ktorá je súčasťou MAP) zo strany byrokratického vedenia reformistických odborov so skratkou CNT (vrátane súdnych procesov za ohováranie).


 

Madrid

Demonštrácie v meste sa zúčastnili členovia CNT-AIT aj CNT, ktorí zastávajú pozície MAP. Zastavili sa aj pri utečeneckom tábore a vyjadrili solidaritu so zadržanými.


 

ŠVÉDSKO

Malmö

Kamaráti z Örestadského lokálneho zväzu (Örestad LS) sa aj tento rok zúčastnili prvomájového sprievodu v meste.

 

USA

New York

Aliancia solidarity pracujúcich (WSA) rozdávala letáky na Union Square na Manhattane.

 

Spracované podľa informácií na webe KRAS a webových a FB stránkach jednotlivých organizácií

 

Súvisiace články:
Anarchosyndikalistický Prvý máj 2017 vo svete

ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/1459488891447683/


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. FB podujatie: https://www.facebook.com/events/342985685178235

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (Foajé, 12.4.)
05.04.2023 Od apríla sa mení miesto stretnutí. Najbližšie bude v stredu 12. apríla o 19:00 vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in