Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

[ŠTRAJK BLOG] Demonštrácia bratislavských pracovníkov v školstve
05.12.2012

Už pri príchode na Námestie Slobody bolo vidieť, že je tu menej ľudí ako na proteste v piatok, čo sa však očakávalo. Pozitívne bolo, že prišlo oveľa viac zamestnancov škôl, ktorých zjavne zaujala myšlienka štafetového štrajku.

Organizátori sa dohodli, že vystúpia zástupcovia škôl, ktoré sa do štrajku zapojili alebo mu vyjadrili podporu nejakou akciou. Zároveň prečítali niekoľko podporných stanovísk z umeleckých a odborných kruhov, zozbieraných v rámci tzv. Výzvy 155. V približne 500-600-člennom dave okrem veľkého počtu zamestnancov školstva nechýbalo ani množstvo detí a ich rodičov, čo je veľmi sympatické.

Tentoraz bol protest vynikajúco nazvučený a prejavy bolo počuť cez celé námestie. Väčšinou sa rečníci zhodli, že stoja za pôvodnými požiadavkami, pretože aktuálny stav v školstve je z rôznych uhlov pohľadu zlý. Objavili sa transparenty z piatku aj nové. Na jednom vyjadrili pracovníci protest proti vyhrážkam, že pre ich aktivity môžu na škole očakávať Štátnu školskú inšpekciu.

Podobne ako na piatkovej akcii, aj teraz Priama akcia pripravila leták (klikni). Kým v piatok sme vyjadrili naše poďakovanie za zotrvanie či znovupripojenie sa k štrajku, v dnešnom sme sa vyjadrovali skôr k veciam, ktoré súvisia s každodennou drobnou a vyčerpávajúcou prácou, ktorá sa musí vynaložiť, aby veci fungovali. Chceli sme cez vlastnú skúsenosť povzbudiť tých, ktorí sú alebo chcú byť aktívni.

Akcia pokračovala pochodom k parlamentu, kde zástupcovia štrajkujúcich odovzdali vyjadrenia zozbierané pod tzv. Výzvou 155.

Popoludní bolo tiež oznámené, že OZ PŠaV odmietli ponuku vlády a plánujú pokračovať v štafetových protestoch v priebehu budúceho týždňa. Neuviedli, či zorganizujú aj ostré štrajky, takže ďalšia iniciatíva v tomto smere zostáva na školských kolektívoch v jednotlivých mestách. Mohol by to byť priestor, ako sa veľa naučiť. Ale o tom možno v inom [ŠTRAJK BLOG]u.

Priama akcia

FOTOGRAFIE Z AKCIE:
    



Znenie letáku Priamej akcie šírenom na demonštrácii (PDF):

UČÍME SA SEBAORGANIZÁCII

Pracovníci v školstve a žiaci sa toho za posledný týždeň naučili nesmierne veľa. Nie z kníh, ale zo života. A veľa naučili aj nás, za čo sme vďační.

Nebudeme hovoriť, čo by sa teraz malo robiť. Dôvod je prostý. Nápadov je dosť a skôr chýba čas a možnosť ich realizovať. Koordinačné aktivity nezávislej iniciatívy pracovníkov bratislavských škôl sú však v súčasných podmienkach na pomerne dobrej úrovni. Štafetový štrajk je naplánovaný na ďalšie dni a ozývajú sa ďalšie školy, ktoré majú záujem zapojiť sa.

Pokračuje sa v započatých praktických veciach, ako je rozvíjanie kontaktov medzi najaktívnejšími pracovníkmi v školstve a žiakmi. Dbá sa tiež na zachovanie nezávislosti od politikov a ľudí, ktorí by sa na ich mieste radi skôr či neskôr videli. Ide o náročnú úlohu, no zatiaľ sa napĺňa celkom dobre. Ak iniciatívu neprevezmú a neovládnu OZ PŠaV, môžu sa takéto kontakty postupne premeniť na viac než len skupinu kontaktov či priateľov, ktorá vznikla v boji.

Protestujúci pracovníci majú za sebou kus dobre odvedenej konštruktívnej práce. Ak aj došlo k nejakým chybičkám, netreba klesať na duchu. Nedostatky sa objavia v každom boji. Podstatné je poučiť sa z nich a upozorniť na ne do budúcnosti.

Nikto nás nikdy neučil, ako sa organizovať. A predsa sa stalo, že za pár dní sa množstvo pracovníkov na školách a aj školákov naučilo tak veľa. Vieme sa vžiť do kože tých, ktorí sa z „bežných ľudí“ zo dňa na deň stali ľuďmi, ktorí sa vrhli do organizačnej činnosti a čelia všetkým jej príjemným aj menej príjemným stránkam. Vieme, aký náročný bol posledný týždeň pre ľudí, ktorí museli vybaviť desiatky či stovky telefonátov, skoordinovať množstvo ľudí, napísať poltucet vyhlásení, poskytnúť hromadu rozhovorov, zvládnuť debatovať a zvládnuť to veľakrát s prázdnym žalúdkom, zápasiť s nespavosťou a stresom... Mnohí prvýkrát v živote a v takejto intenzite. Mohli sme sledovať, ako zvládajú túto situáciu a zanecháva to v nás rešpekt, ktorý sa len tak nestratí.

Boj v školstve sa ešte neskončil a dá sa predpokladať, že budúci rok prídu ďalšie, či už v samotnom školstve alebo v iných sektoroch. Radi by sme v nich videli viac takých príkladov, akými boli GLS a ďalšie kolektívy zamestnancov, ktoré pokračovali a pokračujú v štrajku po tom, ako bol „prerušený“ direktívnym rozhodnutím OZ PŠaV.

Ťažko predvídať, čo sa stane, ak OZ PŠaV odmietne alebo prijme ponuku vlády. Rozhodujúcim aktérom v nasledujúcom procese by však už nemali byť odbory, ale kolektívy pracovníkov na školách. Bratislavské školy s tým začali pomerne úspešne, ostatné môžu čerpať z ich skúseností vďaka kontaktom (napríklad Facebook stránka www.fb.com/StafetovyStrajk).

Priama akcia pripravila na svojom webe tzv. [ŠTRAJK BLOG], v ktorom publikujeme príspevky k aktuálnej situácii. Zatiaľ išlo o tieto:
* Protest na slovenskom veľvyslanectve vo Varšave
* Súhrn protestných aktivít – 1. decembrový týždeň
* Reportáž a foto z demonštrácie štrajkujúcich bratislavských škôl
* Nesúhlasím s prerušením štrajku! Výzva k posielaniu protestných
e-mailov vedeniu OZ PŠaV
* Sabotáž centrálneho štrajkového výboru OZ PŠaV
* O „nestrannom“ pohľade sociologičky... a ďalších súvislostiach
* Ako vydržať štrajkovať čo najdlhšie?

Priama akcia


Súvisiace články:
[ŠTRAJK BLOG] Zahraničná podpora štrajku v školstve
[ŠTRAJK BLOG] Správa z protestného zhromaždenia OZ PŠaV v Bratislave a Žiline
[ŠTRAJK BLOG] Podporme v ČR štrajkujúcich pracovníkov v slovenskom školstve
[ŠTRAJK BLOG] Protest púchovských a ďalších pracovníkov západoslovenských škôl
[ŠTRAJK BLOG] Kreativita štrajkových hesiel a odkazov
[ŠTRAJK BLOG] Súhrn protestných aktivít – 2. decembrový týždeň
[ŠTRAJK BLOG] Protest na slovenskom veľvyslanectve vo Varšave
[ŠTRAJK BLOG] Súhrn protestných aktivít – 1. decembrový týždeň
[ŠTRAJK BLOG] Reportáž a foto z demonštrácie štrajkujúcich bratislavských škôl
[ŠTRAJK BLOG] Nesúhlasím s prerušením štrajku! Výzva k posielaniu protestných e-mailov vedeniu OZ PŠaV
[ŠTRAJK BLOG] Sabotáž centrálneho štrajkového výboru OZ PŠaV
[ŠTRAJK BLOG] O „nestrannom“ pohľade sociologičky... a ďalších súvislostiach
[ŠTRAJK BLOG] Ako vydržať štrajkovať čo najdlhšie?
Priame akcie na pracoviskách. Základné druhy a konkrétne príklady
Časovo neobmedzený štrajk v školstve – solidarita Priamej akcie a správa z protestu v Bratislave

ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/1459488891447683/


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. FB podujatie: https://www.facebook.com/events/342985685178235

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (Foajé, 12.4.)
05.04.2023 Od apríla sa mení miesto stretnutí. Najbližšie bude v stredu 12. apríla o 19:00 vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in