Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

[ŠTRAJK BLOG] Reportáž a foto z demonštrácie štrajkujúcich bratislavských škôl
01.12.2012

Zamestnanci GLS zorganizovali na dnešný deň demonštráciu pre Úradom vlády spojenú s pochodom pred parlament. Keďže nepočítali s tým, že by počet účastníkov presiahol číslo 200-500, výsledných zhruba 2 až 3 tisíc ľudí bol pre všetkých úplný šok. Protest sa počtom nielenže takmer vyrovnal pondelkovej demonštrácii odborárov z celého západného Slovenska, ale atmosférou sa zapísal medzi najpozitívnejšie protesty, aké sme kedy na Slovensku mohli vidieť. Boli sme radi, že sme sa mohli zúčastniť tejto akcie a poďakovať štrajkujúcim prostredníctvom letáku. Ale poporiadku.

Pracovníci štrajkujúcich bratislavských škôl, ako aj žiaci, ktorí ich prišli podporiť, sa začali stretávať na mieste okolo 9.30. Zhruba o 20 minút ohromil všetkých prvý väčší dav prevažne žiakov prichádzajúci z dolnej časti Námestia Slobody s množstvom transparentov a skvelou náladou. Ďalší a ďalší prichádzali v priebehu nasledujúcej hodiny vyzbrojení transparentmi, píšťalkami, tamburínami či rapkáčmi.

K prítomným sa postupne prihovárali zástupcovia jednotlivých škôl. Organizátori sa zhodli, že neposkytnú priestor nijakým politikom ani jednotlivcom, iba ľuďom zo štrajkujúcich škôl a zástupcom žiakov a rodičov. Držali sa toho pred Úradom vlády aj pred NR SR. Pri prejavoch sa ukázal najväčší nedostatok akcie – slabá aparatúra a megafóny spôsobili, že rečníkov a rečníčky takmer nebolo počuť. Aspoň čiastočne to vynahradila dobrá nálada.

Priama akcia si na akciu prichystala poďakovanie a vyjadrenie rešpektu tým, ktorí zotrvali v štrajku. V letáku so stručným názvom „Ďakujeme“ (prečítať si môžeš po kliknutí sem) sme sa podelili aj o zopár úvah nad ďalším možným postupom.

Po prejavoch a symbolickom pochovaní kriedy sa približne o 10.40 začal pochod. Keď sme boli na námestí, mali sme pocit, že je tam niekoľko sto ľudí, možno viac ako tisíc. Keď však vyšli do ulíc, ukázalo sa, aký bol tento dojem skreslený. Po príchode pred parlamentom zhruba o 11.15 bolo jasné, že na mieste môže byť aj 2000-3000 ľudí.

Nasledovali ďalšie prejavy, tentoraz aj od študenta, ktorý organizoval štvrtkovú podpornú akciu pre pracovníkov GLS pred školou.

Ako to už pri podobných protestoch býva, vždy sa na nich chcú ukázať a zabodovať aj opoziční poslanci. Poskytnú rozhovory do kamier, vyjadria svoju naoko úprimnú podporu a pokrytecky sa tvária, že keby mali šancu v parlamente oni, určite by pomáhali. Tento scenár sme po x-tý krát videli aj včera. Organizátori si zaslúžia rešpekt, že na rozdiel od iných protestov pracujúcich na toto lacné divadlo nenaleteli a prípadný záujem politikov prihovoriť sa ľuďom by neakceptovali.

Zhruba o 11.35 organizátori vyzvali prítomných k rozchodu. Mnohí nevyspatí a hladní sa vybrali spoločne rozhodovať, čo ďalej. Na stretnutí, ktoré nasledovalo, sa zúčastnili zástupcovia pracovníkov zo 17 škôl. Po niekoľkých hodinách diskusie znel záver takto – štrajk pokračuje ako „štafetový“. Niektoré školy sa k štrajku od pondelka opäť pridávajú, niektoré ho končia. Organizátori protestu vydali po stretnutí toto vyhlásenie (klikni).

[ŠTRAJK BLOG] Priamej akcie bude naďalej publikovať komentáre k aktuálnej situácii.

Priama akcia - Bratislava

FOTOGRAFIE:

 











 







Znenie letáku Priamej akcie na akcii (PDF):

ĎAKUJEME!

Je ťažké vymyslieť taký nadpis alebo úvodné slová, ktoré by vystihovali, čo týmto letákom chceme povedať. Preto sme sa rozhodli povedať to, čo pociťujeme najintenzívnejšie. Ďakujeme pedagogickým aj nepedagogickým pracovníkom škôl, ktoré ďalej štrajkujú, ako aj súčasným a bývalým žiakom a ich rodičom, ktorí vyjadrili svoju podporu. Ich konaním sme dojatí.

Na začiatku štrajku sme na našej stránke vytvorili [ŠTRAJK BLOG] s cieľom podeliť sa o naše nápady, ako vyvinúť čo najväčší nátlak v aktuálnej situácii. V stredu sme v jednom z príspevkov uviedli:

„Nateraz ostáva dodať len jedno – ak niekto ukazuje, čo znamená štrajkovať a vytrvať, sú to zamestnanci Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru v Bratislave, ktoré v tomto momente ešte stále zotrváva v štrajku a škola ostáva vo štvrtok zatvorená. Kým OZ PŠaV možno svojím štrajkom píšu dejiny, GLS ich prepisuje, a ak si o niekoľko mesiacov či rokov na štrajk spomenieme v pozitívnom svetle, naša prvá myšlienka bude určite patriť pracovníkom tohto gymnázia.“

Po dvoch dňoch by sme na tomto vyjadrení zmenili len jedno – doplnili mená ďalších bratislavských škôl, ktoré v štrajku pokračujú: Gymnázium Bilíkova, Gymnázium Metodova, Gymnázium Jána Papánka, Vazovova a Športové gymnázium Ostredkova.

Keď sme v pondelok vyjadrili našu podporu zamestnancom v školstve na zhromaždení pred Istropolisom, leták sme uzavreli slovami:

„Dnes máme možnosť štrajkovať vo veľkom počte a vyvinúť väčší tlak ako naposledy. Ostáva už iba nedovoliť, aby za nás rozhodlo vedenie odborov a vydržať čo najdlhšie – kým nedosiahneme naše požiadavky. Nech je tento štrajk iba začiatok, lebo v školstve je ešte veľa problémov, ktoré treba riešiť a ktoré si budú vyžadovať, aby sme boli lepšie organizovaní a jednotní.“

Nemá význam zúfať z toho, že naše obavy sa naplnili. Už od začiatku nebol dôvod dôverovať vedeniu odborov. Centrálny štrajkový výbor mal absolútnu moc nad štrajkom, hoci jeho predstavitelia tvrdia, že štrajk neukončili a každý môže štrajkovať ďalej. Školy, ktoré k dnešnému dňu ďalej štrajkujú, túto moc neovplyvnia, svojím konaním ju však zásadne spochybnili. A urobili ešte viac. Ukázali potenciál pre sebaorganizáciu pracovníkov a spoliehanie sa výlučne na seba, nie na iných. Rozhodne nie na prostredníkov, ktorí nepodliehajú nijakej kontrole a nikomu sa skutočne nezodpovedajú.

Štrajkujúci strácajú veľké sumy peňazí na mzdách a akokoľvek veľké odhodlanie skôr či neskôr narazí na tvrdú realitu – vyžiť z toho mála, čo majú. Každá škola, ktorá teraz prestala štrajkovať, sa môže znova zapojiť, keďže štrajk síce koordinuje (resp. ovláda) OZ PŠaV, ale reálne ho vyhlasuje (a aj ruší) každá jedna škola samostatne. Keď centrálny štrajkový výbor povie, že štrajk sa prerušuje alebo končí, je to iba odporúčanie. Školy, ktoré zotrvali v štrajku, ukázali cestu. Teraz je nutné, aby ich nasledovali ďalšie. Takýto v podstate striedavý štrajk – pár dní na jednej škole, pár dní na inej – by zvýšil tlak na predstaviteľov štátu. Okrem toho sa budúci týždeň začína nový mesiac a výpadok v rodinnom rozpočte by sa premietol až do povianočnej – januárovej výplaty. V jednom z príspevkov v rámci [ŠTRAJK BLOG]u sme sa k tejto forme štrajku vyjadrili takto:

„Výhodou tejto taktiky je, že sa efektívne ochromí výučba, ale zároveň učitelia prídu o menej peňazí, takže vydržia štrajkovať dlhšie. Ale na pracovisku musí byť vysoká schopnosť zorganizovať sa a vzájomné pochopenie pre spoločný cieľ. Ak chceme využiť túto taktiku, nestačí čakať na inštrukcie z vedenia odborov. Musíme vziať veci do vlastných rúk. A aj na školách, kde sme to zatiaľ neskúsili, nastáva vhodná chvíľa ísť týmto smerom.“

Sú medzi nami bývalí aj súčasní učitelia, takže problémy v školstve poznáme. Vieme, aké býva ťažké dať dokopy kolektív, ktorý by dokázal samostatne konať. Keby sme pred pár dňami povedali zamestnancom GLS, čo ich čaká, vysmiali by sa nám a asi by neverili, že kolegovia a kolegyne medzi sebou objavia takú súdržnosť a jednotu. Nastali však okolnosti, ktoré potvrdili, že možné to je.

Sme radi, že toto dianie môžeme prežívať s vami a uvedomujeme si, akú hodnotu do budúcnosti má konanie všetkých, ktorí sa do štrajku a jeho podpory zapojili. Ešte raz - ďakujeme!

Priama akcia

Doterajšie témy [ŠTRAJK BLOG]u
* Nesúhlasím s prerušením štrajku! Výzva k posielaniu protestných e-mailov vedeniu OZ PŠaV
* Sabotáž centrálneho štrajkového výboru OZ PŠaV
* O „nestrannom“ pohľade sociologičky... a ďalších súvislostiach
* Ako vydržať štrajkovať čo najdlhšie?


Súvisiace články:
[ŠTRAJK BLOG] Zahraničná podpora štrajku v školstve
[ŠTRAJK BLOG] Správa z protestného zhromaždenia OZ PŠaV v Bratislave a Žiline
[ŠTRAJK BLOG] Podporme v ČR štrajkujúcich pracovníkov v slovenskom školstve
[ŠTRAJK BLOG] Protest púchovských a ďalších pracovníkov západoslovenských škôl
[ŠTRAJK BLOG] Kreativita štrajkových hesiel a odkazov
[ŠTRAJK BLOG] Súhrn protestných aktivít – 2. decembrový týždeň
[ŠTRAJK BLOG] Demonštrácia bratislavských pracovníkov v školstve

[ŠTRAJK BLOG] Protest na slovenskom veľvyslanectve vo Varšave
[ŠTRAJK BLOG] Súhrn protestných aktivít – 1. decembrový týždeň
[ŠTRAJK BLOG] Nesúhlasím s prerušením štrajku! Výzva k posielaniu protestných e-mailov vedeniu OZ PŠaV
[ŠTRAJK BLOG] Sabotáž centrálneho štrajkového výboru OZ PŠaV
[ŠTRAJK BLOG] O „nestrannom“ pohľade sociologičky... a ďalších súvislostiach
[ŠTRAJK BLOG] Ako vydržať štrajkovať čo najdlhšie?
Priame akcie na pracoviskách. Základné druhy a konkrétne príklady
Časovo neobmedzený štrajk v školstve – solidarita Priamej akcie a správa z protestu v Bratislave

ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/1459488891447683/


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. FB podujatie: https://www.facebook.com/events/342985685178235

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (Foajé, 12.4.)
05.04.2023 Od apríla sa mení miesto stretnutí. Najbližšie bude v stredu 12. apríla o 19:00 vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in