Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 19 krajín sveta.

Stanovisko k zatknutiu srbských anarchosyndikalistov + fotky gréckej ambasády

10. september 2009

Dňa 6. septembra odznel na protestnej akcii organizovanej skupinou Anarho-sidnikalistička inicijativa (ASI - MAP Srbsko) nasledujúci prejav. Do článku sme pridali aj fotky poškodenej budovy gréckeho veľvyslanectva. Skúsme sa zamyslieť, koľko aktov medzinárodného terorizmu sa každý piatok a sobotu odohrá na našich uliciach v neskorších večerných hodinách...

Prejav

Dňa 4. septembra 2009 nariadil Okresný súd v Belehrade 30-dňovú väzbu šiestim ľudďom, ktorí boli zatknutí 3. septembra. Sú obvinení z toho, že dňa 25. augusta okolo tretej hodiny ráno údajne nasprejovali na stenu gréckeho veľvyslanectva v Belehrade graffiti a následne na ňu hodili dve zápalné fľaše.

Nezvyčajné na konaní polície a prokuratúry v tomto prípade je, že zatknutí sú obvinení zo zločinu medzinárodného terorizmu. V Trestnom zákone Srbskej republiky spadá tento zločin do rovnakej skupiny ako napríklad genocída, zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny proti civilnému obyvateľstvu, organizovanie a nabádanie ku genocíde a vojnovým zločinom, začatie útočnej vojny a podobne.

Pripomeňme si, že jediná osoba, ktorá bola odsúdená za účasť na minuloročnom podpaľačskom útoku na americké veľvyslanectvo v Belehrade z 21. februára, bola obvinená len z vážneho ohrozenia verejnej bezpečnosti, a to napriek tomu, že veľvyslanectvo bolo vážne poškodené a jedna z obvinených osôb počas požiaru zomrela.

Vo chvíli, kedy sú práva a slobody v Srbsku vážne obmedzované zmenami v Trestnom zákone a Zákone o verejnom informovaní, je rozhodnutie obviniť šesť zatknutých z medzinárodného terorizmu prejavom zámeru istých štruktúr štátu zastrašiť všetkých politických kritikov ich konania vystupňovaním represie či zneužívaním a dezinterpretáciou vlastných zákonov. Týmto vyjadrujeme našu solidaritu so zatknutými, žiadame zrušenie absurdných obvinení a ich okamžité prepustenie.

Anarchosyndikalistická iniciatíva,
srbská sekcia Medzinárodnej asociácie pracujúcich

Fotky po útoku na grécke veľvyslanectvo z 25. augusta 2009

Graffiti na budove - znak medzinárodného terorizmu

Teroristická puklina na skle

Miesto činu

To, čo vyzerá ako špina, má byť šklo zo zápalnej fľaše. To hnedé je "škoda" spôsobená ohňom.

Súvisiace články:
Výzva k solidárnym aktivitám na podporu srbských anarchosyndikalistov a prehlásenie ASI k aktuálnej represii
Solidaritu so zatknutými srbskými anarchosyndikalistami. Protestná akcia v Bratislave 7. septembra
Policajné obťažovanie počas solidárnej akcie so zatknutými srbskými anarchosyndikalistami v Bratislave
Za bojom štátu proti teroristom sa skrýva aj boj proti sociálnym, politickým a odborovým aktivistom
Solidárna stránka poľskej ZSP
Webtránka ASI

Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj pr�spevok

ODPORÚČAME

(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Najbližšie otvorené stretnutie bude 26. septembra
07.09.2020 Po júnovom stretnutí sa ďalšie otvorené stretnutie zväzu Priama akcia uskutoční v sobotu 26. septembra o 17:00 v bratislavskom Bystre. Budeme hovoriť o tom, ako by sme si navzájom vedeli pomôcť pri riešení problémov v regióne a ako podporiť aktivity, ktoré už prebiehajú. Budeme radi aj keď prídeš do diskusie s hocijakým vlastným bodom. Na stretnutí tiež budú naše propagačné materiály a publikácie. Môžeš si zobrať napríklad nálepky ku kampani venovanej koronakríze či brožúru „Ako sme si poradili s problémami v práci: Spory Priamej akcie 2015-2019“. Tešíme sa na stretnutie!