Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Anarchosyndikalistický Prvý máj 2017 vo svete
15.05.2017

Anarchosyndikalistický Prvý máj 2017 vo svete

Počas tohtoročného Prvého mája vyšli do ulíc v mnohých krajinách a mestách sveta sekcie Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP) a ďalšie spriatelené organizácie. Prinášame reportáže z Austrálie, Brazílie, Británie, Bulharska, Francúzska, Indonézie, Kolumbie, Nemecka, Poľska, Portugalska, Ruska, Španielska, a Švédska.

AUSTRÁLIA
Melbourne

Aktivisti Anarchosyndikalistickej federácie (ASF-MAP) a Anarchistického klubu Melbourne usporiadali tradičný prvomájový míting pri pamätníku venovanému boju za osemhodinový pracovný deň. Pripomenuli si minulé víťazstvá a vyzvali k pokračovaniu bojov. Anarchosyndikalisti sa pridali aj k prvomájovej demonštrácii organizovanej Hnutím solidarity pracujúcich v Austrálii a Ázii.

BRAZÍLIA
Porto Alegre

Brazílska konfederácia pracujúcich (COB-MAP) zorganizovala demonštráciu a tradičný prvomájový festival v skateparku IAPI. Program bol bohatý: spoločný obed, open-majk na prezentáciu skupín, čítanie poézie, divadelné predstavenia a improvizácie, ako aj prvomájové stretnutie, kde rečníci hovorili o význame tohto dňa v dejinách hnutia pracujúcich, o právach pracujúcich a o boji proti neoliberálnej reforme sociálneho zabezpečenia, ktorú pretláča súčasná vláda krajiny. Do večera sa konali vystúpenia hudobných skupín THC, Kombativos Subversivos, Rejeitados Pelo Ódio, Decastadoras, KDP a iných. Rozdávali sa nezávislé publikácie a propagačné materiály. „Prvý máj nie je sviatok. Je to deň boja, deň smútku za sociálnymi právami pracujúcich ukradnutými štátnou elitou, uzurpovanými a predanými bandou politických špekulantov,“ vyjadril sa člen COB a pripomenul aj sté výročie najväčšieho generálneho štrajku v histórii krajiny, ktorý spoluorganizovali aj anarchosyndikalistické zväzy.

São Paulo

COB tu usporiadalo stretnutie na doskách Mestského divadla. Zazneli výzvy na generálny štrajk, proti outsourcingu, nezamestnanosti a okliešťovaniu práv pracujúcich, za skrátenie pracovného času na šesť hodín denne pri 30-hodinovom pracovnom týždni, zvýšenie minimálnej mzdy a za riešenie poľnohospodárskej otázky.

BRITÁNIA
Brighton

Anarchosyndikalisti z Federácie solidarity (SF-MAP) zorganizovali „Prekarizovaný Prvý máj“ spoločne s ďalšími lokálnymi organizáciami – Nezávislými odbormi pracujúcich Veľkej Británie, Alternatívnym zväzom študentov Brightonskej univerzity, Prekarizovanými pracujúcimi, Plánom C, skupinou Nižšie nájomné z univerzity v Sussexe a Brigádou zamestnancov supermarketov proti práci. Ústrednou témou akcie bola problematika neistej práce a kríza bývania. Účastníci zvolali protestné zhromaždenie na Jubilee Square. Pochod viedol blok cyklo-kuriérov. „Sme kuriéri, pracujúci v školstve, dláždiči, študenti – a máme toho dosť!“, píše sa vo vyjadrení protestujúcich. „Počas Prvého mája ako prekarizovaní zamestnanci v Brightone spájame svoje požiadavky a kampane. Za zárobok postačujúci na život a odborové organizovanie, proti mzdovým škrtom, vysokému nájomnému a nedôstojnému životu. Jediná cesta k zlepšeniu našich životov je spoločný boj!“

BULHARSKO
Sofia

Autonómny zväz pracujúcich (ARS), ktorý má štatút Priateľov MAP, si Prvý máj pripomenul v Južnom parku trojhodinovým stretnutím a koncertom pod heslom „Vezmime si späť našu dôstojnosť“. Akcie sa zúčastnili aj zakladatelia tohto parku. Vystúpili hudobníci z hardcore/rap skupín Nokaut a El Frigano. Počas zhromaždenia anarchosyndikalisti nahlas zdôraznili, že Prvý máj nie je sviatok, ale symbolický deň, kedy si pracujúci pripomínajú minulosť, posilňujú svoje aktivity v súčasnosti a demonštrujú svoje odhodlanie bojovať aj v budúcnosti. „My, pracujúci, sa musíme zjednotiť v obrane našich práv,“ vyjadril sa člen ARS. „Musíme si byť istí našimi triednymi záujmami a spoločne sa za ne stavať. Preto vyzývame všetkých zamestnancov, všetkých robotníkov v rozličných priemyselných odvetviach a takisto námezdných pracujúcich vo sfére služieb, aby sa organizovali v odboroch. Vstúpte do Autonómneho zväzu pracujúcich alebo založte vlastnú nezávislú odborovú organizáciu.“ (Viac: https://www.facebook.com/AvtonomenRabotniceskiSindikat/posts/)
 

FRANCÚZSKO
Toulouse

Národná konfederácia práce (CNT-MAP) a Libertínska mládež (JL) vytvorili samostatný blok za bojkot volieb pod transparentom „voľby sa skončia, problémy zostanú“. „Revolučný Prvý máj namiesto predvolebného“ bol odpoveďou na výzvy rôznych odborov a strán k účasti v prezidentských voľbách. Demonštranti hovorili aj o sociálnych problémoch a potrebách v protiklade k zdanlivej alternatíve „ultrapravicového Národného frontu alebo ultraliberála Macrona“. Antiautoritársky blok pochodoval v demonštratívnej vzdialenosti od sprievodu oficiálnych odborov a ľavicových strán.

INDONÉZIA
Jakarta

V Indonézii sa prvomájových podujatí zúčastnili aj členovia Anarchosyndikalistického združenia pracujúcich (PPAS). V hlavnom meste sa uskutočnil odborársky pochod, kde zaznelo niekoľko výziev na zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok, a ktorý policajti nepustili k prezidentskému palácu. Pobúrení pracujúci požadovali, aby ich nechali ísť ďalej, vyhrážali sa prerazením kordónu a na protest zapálili kvetinové vence zložené pri mestskej radnici. Niektorí hádzali do policajtov petardy, na čo oni odpovedali slzotvorným plynom (Viac: http://poskotanews.com/2017/05/01/jika-massa-buruh-anarkis-kapolres-akan-tindak-tegas). Anarchosyndikalisti postavili pred policajným kordónom barikády.

Surabaja

Úrady v obavách pred nepokojmi vyslali do ulíc 3000 policajných ťažkoodencov, ktorí zo všetkých strán sledovali pochod pracujúcich.
 

KOLUMBIA
Bogota

Priatelia MAP z organizácie Libertínsky študentský zväz (ULE) vytvorili samostatný blok na prvomájovej demonštrácii v hlavnom meste, kde pochodovali s červeno-čiernymi vlajkami a anarchistickými heslami.

NEMECKO
Kolín nad Rýnom

Aktivisti Anarchosyndikalistickej siete (ASN), Kolínskeho anarchistického fóra a skupiny anarchistov hovoriacich iránskymi jazykmi postavili knižný stánok na odborárskom pouličnom festivale na kolínskom námestí Heumarkt. Bez ohľadu na neustály dážď sa pri nich zastavilo množstvo ľudí – starých kamarátov aj nových záujemcov. V stánku boli okrem anarchistickej literatúry a materiáloch o pracovnom práve v arabčine, farsi a kurdčine aj časopisy v nemčine a predbežný program „3. libertínskeho týždňa“. Zaujala aj prezentácia sebaorganizovanej iniciatívy hercov v epizodických úlohách a štatistov, ktorí bojujú za spravodlivú odmenu za prácu a vyzývajú aj k priamym akciám – bojkotu seriálov od spoločnosti UFA SerialDrama.

Bonn

Popoludní sa v Bonne začala libertínska prvomájová demonštrácia spojená s punkrockovým karnevalovým sprievodom idúcim cez centrum mesta aj popri pouličných oslavách konfederácie odborových zväzov DGB a proštátnych socialistov. Demonštranti skandovali antikapitalistické heslá. Aktivisti Anarchosyndikalistickej siete (ASN) z Kolína a Anarchosyndikalistickej mládeže (ASJ) z Bonnu zdôraznili dôležitosť boja v oblasti výroby a reprodukcie, ako aj význam protinacionalistickej práce „na základe solidarity a odhodlania organizovať svoj každodenný život so spoluúčasťou všetkých vykorisťovaných utláčaných námezdne pracujúcich.“ (Viac: http://asn.blogsport.de/2017/05/01/erster-mai-in-koelnbonn/)


POĽSKO
Vroclav

Zväz syndikalistov Poľska (ZSP-MAP) zorganizoval spolu s miestnou Anarchistickou federáciou (FA) Anarchistický Prvý máj. K pochodu sa pridali aj antifašisti, queer-anarchisti a aktivisti iných prúdov. Skandovali sa heslá ako napríklad „Ľudia, nie zisky“, „Zjednotených pracujúcich nikto neporazí“, „Triedny boj pokračuje“ atď. Sprievod prešiel trasu od Námestia Jána Pavla II. po Námestie sv. Matúša. Miesto zhromaždenia nebolo vybraté náhodne – kedysi nieslo názov Námestie 1. mája.


PORTUGALSKO
Guimarães

Anarchosyndikalisti z Portugalskej sekcie MAP (SP-MAP) sa zúčastnili prvomájového sprievodu.

Porto

SP-MAP mali v meste stánok s anarchistickou literatúrou.
 

RUSKO
Moskva

Konfederácia revolučných anarchosyndikalistov (KRAS-MAP) sa zúčastnila odborárskeho piketu pred veľvyslanectvom Kazachstanu na podporu prenasledovaných pracujúcich. Kazašská vláda pokračuje vo svojej politike namierenej proti pracujúcim, ktorej symbolom sa stala streľba do štrajkujúcich robotníkov z rafinérií v meste Džanaödzen v decembri 2011. Následne sa spustila aj štátna represia proti odborom Žanartu a Konfederácii nezávislých odborových zväzov Republiky Kazachstan. V apríli tohto roku bol odborový aktivista Nurbek Kušakbajev odsúdený na dva a pol roka väzenia len za to, že vyzval ku štrajkom. Ďalšiemu aktivistovi Aminovi Jeleusinovi hrozí 12 rokov za mrežami. Moskovské odborové organizácie chceli usporiadať protest proti represiám v Kazachstane, no miestne úrady nepovolili piket pred veľvyslanectvom. Preto predstavitelia rôznych odborov uskutočnili individuálne pikety pred budovou, ktoré prebehli bez incidentov. Polícia protestujúcim skontrolovala občianske preukazy, ale nebránila im v činnosti. (Viac: http://www.aitrus.info/node/4938)

ŠPANIELSKO
Albacete

Národná konfederácia práce (CNT) zorganizovala stretnutie venované medzinárodnému dňu boja pracujúcich. Na akcii zazneli heslá ako „Naša zbraň – triedne odbory! Naše princípy – solidarita, vzájomná pomoc, priama akcia! Náš cieľ – libertínsky komunizmus!“ (Viac: http://cntab.blogspot.com)

Almeria

Demonštrácia zorganizovaná CNT prešla ulicami mesta a vyzvala k solidarite a pokračovaniu boja za zlepšenie pracovných a životných podmienok. Následne sa uskutočnil piknik.
 

Barcelona

Anarchosyndikalisti usporiadali prvomájové akcie v parku Tres Xemeneies, kde sa kedysi nachádzala fabrika La Canadiense, symbol boja za osemhodinový pracovný deň v roku 1919. Už ráno sa začali prezentácie aktivistov o rozličných sporoch na pracoviskách (v školstve, taxislužbách, metre...), o feministickom pohľade na triedny boj, o spôsobe organizácie anarchosyndikalistických odborov, o solidárnych kampaniach atď. Následne sa uskutočnila prechádzka po chodníčkoch Tres Xemeneies a uliciach štvrte Raval so zastávkami pri pamiatkach sociálnych, mestských a environmentálnych konfliktov. Po pikniku v družstevnom priestore La Basse sa aktivisti vrátili do parku, kde sa začal veľký antikapitalistický pochod. (Viac: http://elmilicianocnt-aitchiclana.blogspot.ru/2017/05/cnt-ait-barcelona-cronica-del-acto.html)

Cádiz

CNT organizovala zhromaždenie s heslami proti šéfom, štátu a zmierlivým odborom. Anarchosyndikalisti zdôraznili potrebu zjednotenia a nahnania strachu kapitálu podobne ako pred sto rokmi. „Najlepšou spoločnosťou je syntéza poriadku a anarchie.“

Granada

Stretnutie CNT sa uskutočnilo v starej robotníckej štvrti Realejo. Účastníci si pripomenuli boje chicagských anarchistov za osemhodinový pracovný čas ako príklad, ktorý treba nasledovať v každom oslobodzovacom boji – bez sprostredkovateľov a byrokratov, cestou priamej akcie a generálneho štrajku. Stretnutie sa začalo prednáškou pod názvom „Čo chceme“ a pokračovalo analýzou súčasnej situácie v hospodárstve a spoločnosti, kde sa momentálne sociálne nepokoje nachádzajú v stave úpadku a boje vedie neveľká uvedomelá menšina. Členovia CNT si pripomenuli, že tento Prvý máj sa prvýkrát stretli bez veterána španielskeho anarchosyndikalistického hnutia Garcíu Ruu, ktorý pred niekoľkými mesiacmi zomrel. Hovorilo sa aj o potrebe uznania práce, ktorá v modernej patriarchálnej spoločnosti čelí diskriminácii (v reprodukčnej sfére, v domácnosti, v starostlivosti o deti) a je takmer výlučne na pleciach žien, o diskriminácii sexuálnych menšín na pracoviskách, o zneužívaní zvierat a podobne. Dôležitá je vytrvalosť a odhodlanie v našich každodenných bojoch a životoch. Počas stretnutia sa rozdávali aj propagačné materiály – knihy, CDčká, tričká, letáky. Jeden z aktivistov zväzu poskytol rozhovor pre Rádio Almaina o Prvom máji, rôznych sporoch na pracoviskách, aktivitách CNT v Guadixe, spore v Avinature a zámeroch granadských kamarátov zorganizovať väzenské odbory vo väzení Albolote. (Viac: http://granada.cnt.es/content/el-primero-de-mayo-en-granada-cnt-ait-2017)

León

Miestny zväz CNT zorganizoval pochod, ktorého súčasťou bol okrem prejavov aj kultúrny program.

Madrid

Na demonštráciu CNT prišlo vyše tisíc demonštrantov (Viac: http://www.republica.com/2017/05/01/los-sindicatos-claman-contra-la-corrupcion-y-rajoy-se-limita-a-dar-las-gracias-por-la-recuperacion). V čele sprievodu niesli veľký transparent s textom „Proti paktu z Moncloy, včera aj dnes. 40 rokov sociálneho paktu – už ani o deň viac!“ Prešlo už 40 rokov od dohody medzi neofrankistickým režimom, „ľavicovou“ opozíciou a odbormi o nastolení „demokracie“ namiesto triedneho boja. Účastníci pochodu skandovali heslá „Nijaký človek nie je ilegál, nijaký policajt nie je človek“, „Nech žije boj pracujúcich“, „Pracovník, ak nebojuješ, nikto ťa nepočuje“, „Sila pracujúcich – v solidarite“, „Nemôžeme ustupovať – toto je triedny boj“, heslá za oslobodenie politických väzňov atď. Kráčajúc popri kostole na ulici Bravo Murillo demonštranti kričali: „Kňazi a vojaci – paraziti spoločnosti“ alebo „Kňazi – pedofili“. Policajný dozor však sprievodu nerobil problémy. Počas zhromaždenia v závere akcie hovorili rečníci o sporoch na pracoviskách, o situácii väzňov, o pakte z Moncloy, o machistickom násilí. Potom zväzy CNT Madrid usporiadali vegánsky piknik spojený s prednáškami, diskusiami a premietaním. (Viac: http://madrid.cnt.es/noticia/cronica-del-primero-de-mayo-en-madrid-03-05-2017) Skupina aktivistov CNT prišla s megafónom na roh námestia Cibeles, kde sa konalo zhromaždenie umiernených odborov. Obvinili tieto odbory z toho, že sa „zapredali politikom z Ľudovej strany“ a vyhlásili, že „CNT sú jediné slobodné odbory v tejto krajine“, keďže nepoberajú príspevky od štátu. Stojí za to dodať, že medzi radovými členmi oficiálnych odborov tiež rastie nespokojnosť: príhovory predákov prerušovali obvineniami z „kastovníctva“ a uzatvárania „špinavých dohôd“. (Viac: http://www.lavanguardia.com/politica/20170501/422199576240/dia-del-trabajo.html)
 

Sagunto

CNT pripravila verejné zhromaždenie na pamiatku „Chicagských mučeníkov“. Krátko pred poludním sa asi 30 aktivistov stretlo na Námestí Moreria pod transparentom „Anarchistický Prvý máj: Solidarita, vzájomná pomoc, priama akcia, samospráva“. Akcie sa zúčastnili delegáti CNT zo Sagunta aj z ďalších zväzov z východného regiónu. Rečníci hovorili aj o anarchistickom pôvode Prvého mája a o potrebe anarchistickej organizácie pracujúcich bojujúcej za zrušenie námezdnej práce, sociálnu revolúciu a libertínsky komunizmus. (Viac: https://cntsagunt.wordpress.com/2017/05/02/cronica-1o-de-mayo-anarquista-sagunt)

Tarragona

Pochod CNT bol oddelený od sprievodu reformistických odborov. Účastníci si uctili pamiatku piatich chicagských anarchistických robotníkov zavraždených štátom v boji za osemhodinový pracovný deň. Zdôraznili, že v súčasnosti, keď kapitalizmus stále zotročuje a vykorisťuje pracujúcich, je naša internacionála Medzinárodná asociácia pracujúcich potrebná viac než kedykoľvek predtým. (Viac: http://cnt-tgna.org/?p=4072)

Akcie CNT sa uskutočnili aj v Galícii, na Kanárskych ostrovoch a v ďalších regiónoch krajiny.

ŠVÉDSKO
Malmö

Priatelia MAP z Örestadského lokálneho zväzu (Örestad LS) sa pripojili k tradičnému prvomájovému sprievodu. (Viac: https://www.facebook.com/events/115994678947201)

 

Podľa článku na webe KRAS-MAP http://www.aitrus.info/node/4939 spracoval Imre Szabó


ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/1459488891447683/


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. FB podujatie: https://www.facebook.com/events/342985685178235

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (Foajé, 12.4.)
05.04.2023 Od apríla sa mení miesto stretnutí. Najbližšie bude v stredu 12. apríla o 19:00 vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in